• Advies, ontwerp, presentatie, technische uitwerking en bouwbegeleiding.

Tips & Tools

Renovatie jaren ’30 woning

In de populaire Utrechtse wijk Tuindorp werkt Sontrop Architectuur aan de renovatie en uitbouw van een ééngezinswoning. Deze groene wijk kenmerkt zich door een uniformiteit in bouwstijl (traditioneel), materiaalgebruik (hout en baksteen) en kapvormen. Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door ruime ééngezinswoningen uit de jaren dertig met karakteristieke details zoals erkers en dakoverstekken. De wens van de opdrachtgever was een vergunningvrije uitbouw van de begane grond met respect voor de oorspronkelijke jaren ’30 architectuur met het comfort en de functionaliteit van deze tijd.

Om deze wens te realiseren is de achtergevel 2,5 meter (vergunningvrij) naar achteren verplaatst en een deel van de keuken opengebroken waardoor er ruimte ontstaat voor een luxe open keuken en een riante eethoek. De iets terug liggende glazen pui met openslaande deuren naar de tuin zorgt voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten en laat het licht tot diep in de woning doordringen. Tevens is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de zijtuin uit te breiden met een bijkeuken en een grote berging. In de uitbreiding zijn karakteristieke architectonische details zoals tweekleurig metselwerk, dakoverstekken en kozijn profilering overgenomen vanuit de bestaande woning.

Read more →

Glas-in-lood

Wilt u glas-in-lood ramen voorzien van isolatieglas? Binnenkort vindt u hier de verschillende mogelijkheden die er zijn voor renovatie.

Read more →

Vergunningen

Gaat u verbouwen, maar weet u niet of het wel noodzakelijk is om een vergunning aan te vragen? In de regel geldt dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Wilt u bijvoorbeeld uw keuken vergroten door een uitbouw aan de achterkant en/of zijkant? Dit kan in veel gevallen vergunningvrij mits u zich houdt aan de daarvoor opgestelde eisen en randvoorwaarden. Meer informatie hierover vindt u in onderstaande brochures. Of u kunt alvast via de online vergunningcheck van het omgevingsloket een indicatie krijgen van de mogelijkheden voor (ver)bouwplannen. Maar let wel op: ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet daarbij wel voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012 en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.

 

 

Heeft u advies nodig? Neem dan contact op en ik help u graag verder!

Read more →

Wuhan Streetlife

Wuhan (China) kent een rijke geschiedenis van meer dan 3500 jaar. Dit komt mede doordat het altijd een strategische handelslocatie is geweest op twee belangrijke rivieren: de Han rivier en de Yangtze. Vooral langs de rivieroever in het stadsdeel Hankou, vergelijkbaar met de Bund in Shanghai, is de ontwikkeling door de eeuwen heen nog duidelijk zichtbaar. Met name de concessie periode (half negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw) heeft een grote impact gehad en is tot op de dag van vandaag bepalend voor het karakteristieke beeld van de binnenstad.

In een periode waarin schepen vrijelijk over de Yangtze mochten varen en verschillende buitenlandse betrekkingen zich vestigden ontstond er een woonvorm in een voor die tijd hoge dichtheid; een buurt van lanen ook wel bekend onder de naam ‘Lifen’. Deze woonvorm, een combinatie van Chinese en Westerse principes, moest een oplossing bieden aan de enorme woningbehoefte door de toenemende migratie richting de stad. Eilandjes in een orthogonaal stedenbouwkundig grid vormden het woongebied bestaande ui patiowoninge gescheiden door smalle sociale lanen en omsloten door een commerciële rand.

Read more →